Vyrobte si Repelent Natur pre Vaše spokojné leto

Pre všetkých priaznivcov aromaterapie  a prírodných produktov som pripravila rokmi overenú receptúru na prípravu 100% prírodného REPELENTU, ochranného prostriedku proti komárom, kliešťom a muškám z čisto prírodných produktov v BIO kvalite. Zároveň ho môžete využiť aj ako dezinfekčný prostriedok na jemné ranky a odreniny.

RECEPT NA VÝROBU REPELENTU:

Pripravte si:

Postup:

Do fľašky s objemom 50 ml najprv pridajte 3 ml alkoholu. Potom pridajte:

  • 20 kvapiek Levanduľa jemná bio
  • 10 kvapiek Tymián linalool bio
  • 15 kvapiek Citrónová tráva bio

Jemne pretrepte. Na koniec doplňte prevarenou vychladenou vodou, nasaďte rozprašovač, pevne uzavrite a poriadne pretrepte. Váš Repelent je hotový.

UPOZORNENIE: Pred prvým použitím otestujte znášanlivosť Repelentu na Vašej pokožke! Nastriekajte na vnútornú stranu zápästia a nechajte 5 minút pôsobiť.

Použitie:

Striekajte podľa potreby na pokožku a oblečenie.

Prajem Vám všetkým krásne leto!

Monika Végh
klinický aromaterapeut

 

Účinky obsiahnutých éterických olejov:

Levanduľa
(lat. Lavandula angustifolia)

Éterický olej v bio kvalite je získavaný parovodnou destiláciou kvitnúcej byliny, rastúcej v lánoch na zvlnených vŕškoch  vo francúzskom Provence a talianskom Piemonte, v blízkosti Stredozemného mora. Pre jeho širokospektrálne účinky je v aromaterapii nazývaný aj “Dobrá víla” a využíva sa ako prvá pomoc v aroma-lekárničke.

Levanduľový éterický olej pôsobí nielen antibakteriálne, antivirálne a dezinfekčne, ale zároveň aj posiluje imunitu, regeneruje kožné bunky, lieči rany, pôsobí protikŕčovo a antimykoticky. Skľudňuje začervenanú pokožku po slnení, hojí jazvy aj mierne popáleniny. Odpudzuje mole a komáre. Okrem toho má relaxačné a antistresové účinky, upokojuje nervovú sústavu a pomáha pri problémoch so spánkom deťom aj dospelým.

Tymián Linalool
(lat. Thymus vulgaris CT Linalool) ľudovo nazývaný  jemný alebo detský tymián.

Éterický olej sa získava podobne ako levanduľa z kvitnúcej byliny parovodnou destiláciou. Podľa toho, kde tymián rastie, získava éterický olej z neho aj svoje špecifické chemické zloženie. Pre náš postup prípravy REPELENTU som použila esenciu z tymiánu pestovaného v slnečnom Španielsku, označovanú aj ako Tymian Linalool, ktorý je aj napriek svojim silným antibakteriálnym a antivirálnym vlastnostiam veľmi “priateľský” k pokožke a slizniciam. Často sa využíva pri liečbe prechladnutí aj zápaloch dutín a horných dýchacích ciest. Jeho dezinfekčné a zároveň liečivé účinky na pokožku sa využívajú pri hojení a dezinfekcii zapálených a infikovaných rán.


Citrónová tráva
(lat. Cymbopogon flexuosus)
Éterický olej sa získava parovodnou destiláciou citrónovej trávy z bio dynamického hospodárstva v Nepále a Butáne. Vďaka vysokému obsahu “Citrálu” má typickú vôňu, pre ktorú je hojne využívaná v potravinárskom a farmaceutickom priemysle, ako aj pri výrobe parfémov. Tento éterický olej má antivirálne, dezinfekčné a protizápalové účinky. Účinne podporuje imunitný systém a jeho aktivačné účinky sa využívajú pri rekonvalescencii. Jeho výrazná citrusová vôňa odpudzuje hmyz a používa sa na dezinfekciu priestorov.
 
 
Tento článok je prevzatý z www.irisana.eu so súhlasom autora.